Geboren uit Chaos

Dit jaar is ‘thuis’ het thema van erfgoeddag (https://erfgoeddag.be/)

Komende zondag breng ik rond dat thema op het kinderboekenfeest van de bib van Menen een gloednieuwe vertelling. (https://ap.lc/EPwuJ)

Ik ben dus aan verschillende kinderen en jongeren gaan vragen wat ‘Thuis’ voor hen betekent. Zo ben ik ook langs geweest in een opvangcentrum voor asielzoekers van het Rode Kruis. Ik praatte er met Esther, Angel, Sona, Gevorg, Sadat, Hamdia, Daniel en Amir. Kinderen en jongeren tussen 3 en 15 jaar afkomstig uit Ghana, Armenië, Nigeria, Oekraïne en… België. Jawel, sommige van deze kinderen wonen al hun hele leven in het opvangcentrum. 

Ik stond in bewondering voor de begeleiders daar. Voor deze kinderen en jongeren zijn zij momenteel (en voor sommigen onder hen dus al hun hele leven) een zeer belangrijk deel van hun ‘thuis’. Dat was overduidelijk.

Als ik een omschrijving moet plakken op dat gesprek: Eén prachtig grote chaos! Een kabaal van jewelste, van de hak op de tak, gelach en geduw… Het ging alle kanten op… Kinderen op een vrije woensdagnamiddag, quoi! 

Volgens de Griekse mythen (en wikipedia) is ‘de Aarde’ (toch ‘the OG’ thuis van elk van ons!) geboren uit Chaos. 

“Chaos werd beschouwd als de oerbron van de schepping, maar werd niet beschouwd als een echte oergod met een persoonlijkheid. De oerbron zou (hoe wordt niet beschreven) het leven hebben gegeven aan de vijf oer-elementen: Gaea (de aarde), Tartarus (onderwereld), Erebus (duisternis van Tartarus), Eros (de liefde) en Nacht (de duisternis). De Nacht, verpersoonlijkt door de godin Nyx (of Nux), schonk als eerste van de kinderen van Chaos het leven aan andere elementen. Met Erebus verwekte ze Hemera (de dag) en Ether (de god van de atmosfeer of de bovenste luchtlaag).”

Chaos! Niets mooier om een vertelling uit te kneden, toch? Ik voel me direct al een beetje thuis! 😉

P.S. = Op de foto in het cirkeltje hierboven zie je het ‘Regenbooghuis’ dat Esther tekende.

Terug naar blog